Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

kucharz małej gastronomii

Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.

Zadania zawodowe:
  • obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
  • dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw
  • dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
  • właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
  • przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania
  • sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
  • dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
  • wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
  • konserwowanie maszyn i urządzeń
  • stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego

Nauka kierunku w wybranym województwie:

menadżer gastronomii DOLNOŚLĄSKIE
menadżer gastronomii KUJAWSKO-POMORSKIE
menadżer gastronomii LUBELSKIE
menadżer gastronomii LUBUSKIE
menadżer gastronomii ŁÓDZKIE
menadżer gastronomii MAŁOPOLSKIE
menadżer gastronomii MAZOWIECKIE
menadżer gastronomii OPOLSKIE
menadżer gastronomii PODKARPACKIE
menadżer gastronomii PODLASKIE
menadżer gastronomii POMORSKIE
menadżer gastronomii ŚLĄSKIE
menadżer gastronomii ŚWIĘTOKRZYSKIE
menadżer gastronomii WARMIŃSKO-MAZURSKIE
menadżer gastronomii WIELKOPOLSKIE
menadżer gastronomii ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie